flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про внесення змін у Порядок ведення єдиного держаного реєстру судових рішень

23 лютого 2024, 10:14

 

Вища рада правосуддя 22 лютого 2024 року скасувала своє попереднє рішення про внесення змін у Порядок ведення єдиного державного реєстру судових рішень.

Нагадаємо, що 20 липня 2023 року Вища рада правосуддя, без обговорення,  ухвалила рішення, яким дозволила закривати публічний доступ до судових рішень у Єдиному державному реєстрі судових рішень на підставі постанов слідчих та прокурорів.

Підставою для такого рішення стало звернення Національного антикорупційного бюро України.

«У зверненні НАБУ зазначає, що розголошення відомостей досудового розслідування може призвести до неможливості виконання завдань кримінального провадження. Відповідні пропозиції змін до Порядку надані з метою збереження інформації, що становить таємницю досудового розслідування та міститься в ухвалах слідчих суддів, які виносяться за результатами розгляду клопотань слідчих, прокурорів у рамках кримінального провадження»,- повідомила тоді Вища рада правосуддя.

Втім, підтримка ВРП позиції НАБУ тоді знайшла підтримку далеко не у всіх.

У підсумку, адвокати  оскаржили зміни у Порядок ведення єдиного державного реєстру судових рішень.

23 листопада 2023 року колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду визнала протиправним та не чинним рішення ВРП щодо змін до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.

Судзазначив, що «судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню не раніше дня їх звернення до виконання».

Також суд вказав, що «обмеження права вільного користування офіційним веб-порталом судової влади України допускається настільки, наскільки це необхідно для захисту інформації, яка за рішенням суду щодо розгляду справи у закритому судовому засіданні підлягає захисту від розголошення».

15 лютого 2024 року Велика Палата Верховного Суду залишила рішення колегії КАС ВС без змін.

Таким чином, Вища рада правосуддя 22 лютого була змушена переглянути власне рішення і повернути попередню редакцію Порядок ведення єдиного державного реєстру судових рішень.

https://sud.ua/uk/news/publication/293899-sledovateli-i-prokurory-bolshe-ne-smogut-ogranichivat-svoimi-postanovleniyami-dostup-k-sudebnym-resheniyam