flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Врегулювання питань діяльності судової системи в умовах воєнного стану

12 серпня 2022, 11:28

Під час війни перед органами державної влади та судовою системою постали жорсткі виклики, які вимагають своєчасного адекватного реагування. В умовах воєнного стану особливо гостро, зокрема, постало питання колабораціонізму.

15 березня 2022 року набрав чинності Закон України № 2108-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність». Визначено поняття колабораціонізму, його форми, відповідальність за вчинення такого кримінального правопорушення, а також передбачено строк покарання за  пособництво державі-агресору.

Однак варто констатувати, що на сьогодні без подальшого вдосконалення законодавства неможливо швидко та ефективно протидіяти проявам колабораціонізму, зокрема й серед представників судової влади. Війна з країною-агресором вимагає розроблення швидких і дієвих механізмів запобігання та протидії державній зраді.

Нагадаємо, що Вища рада правосуддя  підтримала позицію Президента України щодо необхідності інспекції органів державної влади на предмет виявлення колабораційної діяльності. ВРП наголошує, що така інспекція має бути проведена і в судовій системі на підставі законодавчо визначених чітких алгоритмів.